Als u slachtoffer bent van een strafbaar feit, kan de rechter de verdachte verplichten een schadevergoeding aan u te betalen.
Bij een ernstig misdrijf krijgt u mogelijk ook een eenmalige uitkering van het Schadefonds Geweldmisdrijven. Uw advocaat kan u hierbij helpen. Onze advocaten kennen de mogelijkheden en geldende regels en kunnen voor u in rechte optreden zonder dat er een confrontatie met de verdachte hoeft plaats te vinden. Er zijn verschillende manieren waarop schade kan worden verhaald.
Als een strafzaak voor de rechter komt, kunt u in het strafproces een schadevergoeding vragen. Dit kan zowel schriftelijk via een formulier of mondeling tijdens de strafzitting. Allebei de mogelijkheden noemen we voegen in het strafproces. Aan deze voeging zijn bepaalde strenge eisen verbonden. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het indienen van dergelijke vorderingen en kunnen u hierbij uiteraard helpen.
De overheid kan tijdens het opsporingsonderzoek beslag leggen op het vermogen van een verdachte. Dit zogeheten conservatoir beslag moet voorkomen dat een verdachte zijn vermogen verstopt voordat een schadevergoeding is geregeld.
De nieuwe maatregel is sinds 1 januari 2014 van kracht. Onze advocaten kunnen de officier van justitie verzoeken hieraan mee te werken.
U kunt met tussenkomst van een rechter op een tweetal manieren een schadevergoeding ontvangen:
- Als de rechter vindt dat u recht heeft op een schadevergoeding, kan de rechter een schadevergoedingsmaatregel opleggen nadat een vordering benadeelde partij is toegewezen. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) int dan het bedrag voor u bij de dader. Dit doen ze in opdracht van de officier van justitie.
- Is er geen rechtszaak, dan is er ook geen voeging en dus schadevergoedingsmaatregel mogelijk. U heeft dan andere mogelijkheden om een schadevergoeding te krijgen. U kunt bijvoorbeeld zelf de dader aansprakelijk stellen door een civiele procedure te starten. Onze advocaten kunnen u hierbij ook helpen. Wanneer u iemand civielrechtelijk aansprakelijk wilt stellen zijn hieraan kosten verbonden. Onze advocaten kunnen de haalbaarheid van een civiele procedure met u beoordelen en bespreken.
Slachtoffers van een ernstig geweldsmisdrijf kunnen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een eenmalige financiële tegemoetkoming aanvragen. Het Schadefonds betaalt één keer een bedrag als u de schade niet op een andere manier vergoed krijgt. Bijvoorbeeld door de dader of een verzekeringsmaatschappij. Nabestaanden (echtgenoot, samenwonende partner en kinderen) kunnen ook een aanvraag indienen bij het Schadefonds.
Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen is er een aantal voorwaarden.
Ook hierbij kunnen onze advocaten u rechtsbijstand verlenen.